Basın Bülteni Nasıl Hazırlanır?

Kurulduğu günden bu yana içeriğini hergün takip ettiğim yerli mecraların sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor malesef.  Bunlardan biri de Eticaretmag.com. Burada yayınlanan Basın Bülteni Hazırlama yazısını çok beğendim sizlerinde istifade etmesi için paylaşıyorum.

Online mecraların alışkanlıklarımızı kökten değiştirdiği günümüzde, basın bültenleri dünden çok daha etkili bir pazarlama ve halkla ilişkiler yöntemi olarak öne çıkıyor ve çok düşük bütçelerle hazırlanan bir bülten onbinlerce kişiye ulaşabiliyor. Neredeyse artık her şirket, lansmanını yaptığı bir ürün veya hizmetinin tanıtımı için ilk olarak basın bülteni silahına başvuruyor.
Ancak işler göründüğü kadar kolay değil. Bir basın mensubunun mail kutusuna gün içerisinde yüzlerce basın bülteni düşebiliyor. Peki, basın organları neden sizin haberinizi kullanmayı tercih etsinler? Bu yeni düzene ayak uydurup tüm kuralları doğru bir şekilde uygularsanız, basın bülteniniz satışlarınızda ve bilinirliğinizde ciddi oranda artışlar sağlayacaktır.
İşte e-ticaret sitesi sahipleri için etkili bir basın bülteni yazmanın 9 adımı:
1- Seçtiğiniz konu haber değeri taşımalı
Belki yeni iPhone modelini tanıtmaya hazırlanan Apple gibi bir dünya devi değilsiniz ama muhakkak ki hedef kitlenizin ilgisini çekecek bir konu başlığı bulabilirsiniz. Yani, basın bülteni yazmak için illa ki bomba haberlere ihtiyacınız yok. Sadece, konuyu güzelce kurgulayıp ortaya haber değeri taşıyan bir bülten çıkarmanız yerinde olacaktır. İşte basın bülteni yazmanız için birkaç konu önerisi: E-ticaret sitenizin lansmanı, yeni ürün, hizmet veya yatırım duyurusu, kargolama veya dağıtım ağınızdaki yenilikler, mevsimsel promosyonlar, tüketici memnuniyeti hikayeleri, sosyal medyada düzenlediğiniz kampanya haberleri, güncel olaylarla ilgili sosyal sorumluluk bültenleri, online katalog veya white paper’lar vb.
2- Doğru başlık hayat kurtarır
Başlık hemen hemen tüm pazarlama ve tanıtım mecralarında olduğu gibi, basın bültenlerinin de can damarları olarak öne çıkıyor. Konu her ne kadar ilginç olsa da, başlık onun okunma veya gözardı edilme oranını doğrudan etkileyecektir. Basın mensuplarının aldığı yüzlerce bülten arasından sıyrılmanın en önemli kuralı doğru başlığı seçmektir. Bu şekilde potansiyel müşterileriniz, sitenizden satışını yaptığınız ürünleri merak edip bülteninizi okumaya koyulacaklardır. Ayrıca, birazdan ayrıntılı bir şekilde değineceğimiz gibi başlığınızı belirlerken arama motorlarına optimize etmeyi de ihmal etmeyin.
3- Birinci paragrafta 5N 1K’ya değinin
Doğru basın bülteninin en önemli formülü 5N 1K (ne, nerede, ne zaman, nasıl, neden ve kim?) e-ticaret siteleri için de önemini korumaya devam ediyor.  Bu bilgilerin yer alacağı ilk paragrafta, bahsetmeye hazırlandığınız konunun özetini geçin. Ayrıca, başlığınızdan etkilenen okuyucunun ilgisini neden size vermesi gerektiğini bir kez daha bu paragrafta açıklayın.
4- Yazı içerisinde sürekli kendi reklamınızı yapmayın
Basın bültenleri en nihayetinde firmanızın tanıtım ve reklamı için yazılıyor olsa da, tamamen kendi ürün ve marka imajınıza odaklanmış ışıltılı sözcükler okuyucuyu geri plana itecektir. Üstelik bu üslup, e-ticaret sitenize yeni eklediğiniz ürününüzün ücretsiz reklamını yapması için bir editör üzerinde hiç de ikna edici olmayacaktır. Sürekli kendini öven ve kendi maharetlerinden bahseden bir arkadaşınız nasıl bir süre sonra tadınızı kaçırmaya başlıyorsa, basın bültenlerinde sürekli kendinden bahseden ve kendi reklamını yapan markaların da tüketicileriyle uzun vadeli bir iletişim kurmaları zorlaşır. Bu sebeple basın bülteninizi hazırlarken okuyucuya reklam hissi verebilecek ifadelerden kaçının.
5- Bülteninizi arama motorları için optimize edin
Basın bülteninizi yazarken, hedef kitlenizin ilgisini çekebilecek kelimelerle donatmayı ihmal etmeyin. Google’ın arama motoru optimizasyonu yaparken kullanabileceğiniz anahtar kelimeleri sunan Keyword Research Tool sayfasını sık sık ziyaret edin ve yazdığınız konuyla ilgili temel bir araştırma yapın. Başlığınızı ve alt başlığınızı seçerken, potansiyel müşterilerinizin hangi kelimelerle arama yaptığını buradan araştırıp, yazınızı öyle kurgulayın. Unutmayın, doğru optimize edilmiş bir haberin, ertesi gün Google’ın ilgili aramalarının ilk sayfasında çıkma olasılığı oldukça yükselecektir. Ancak Google sıralamasındaki bu yerinizin devamlılığını sağlamak istiyorsanız, daha sık ve ilgi çekici basın bültenleri göndermeye devam etmelisiniz.
6- Satış sayfanıza yönlendirecek bağlantılar ekleyin

Eğer basın bülteninizde bir ürün veya hizmetinizi tanıtıyorsanız, okuyucuların bu ürünü satın almalarını kolaylaştırmak amacıyla mutlaka, doğrudan sitenizdeki satış sayfasına yönlendirecek linkler eklemeye  gayret edin.
7- Tüketicileri aksiyona çağıran teklifler yapın
Basın bülteninizde, okuyucularınızı bir eyleme teşvik edici tekliflerle ikna etmeye çalışın. Eğer bülteninizde bir kampanya veya promosyona vurgu yapıyorsanız onları sizin için fayda sağlayacak bir eyleme çağırabilirsiniz. Çok basit örnekler vermek gerekirse; “Yeni kataloğumuzu indirmek için kayıt olun” veya “Kampanyamıza katılmak için Facebook sayfamızı “like” edin” gibi ifadelerle, potansiyel müşterilerinizle karşılıklı bir etkileşim kurmuş olursunuz.
8- Sağlanan faydayı vurgulayan somut örnekler kullanın
İnternet üzerinden yapılan pazarlama ve tanıtım faaliyetlerini televizyon gibi kitle iletişim araçlarından ayıran en büyük özelliklerden biri de, abartılı sözcüklerden ve gereksiz yüceltmelerden uzak olması. Çünkü, internette asıl söz sahibi kullanıcılardır. Bu sebeple onların gözünü boyamaya yönelik gereksiz ifadeler kullanmak yerine, onların ilgilerini çekebilecek somut tanımlar kullanmaya gayret edin. Rakam, istatistik ve gerçek veri paylaşmanız onlara daha inandırıcı gelecektir. Ayrıca sitenizde sattığınız ürünlerin özelliklerini tek tek sıralamak yerine kullanınca ne gibi faydalar edineceklerini bildireceğiniz cümleler kullanmaya da özen gösterin.
9- Bültenin dağıtımı ve sonrası
Basın bülteninizi yazdınız ve görevin tamamlandığını sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Asıl pazarlama ve destek süreci  bundan sonra başlıyor. Öncelikli olarak, haberinizi online basın bülteni dağıtım kanallarına gönderin. Sonrasında ise bülteninizin yayılmasını destekleyecek sosyal medya gibi diğer kanallarda da basın bülteninizin daha çok kişiye ulaşması için çalışın. Mümkünse, bülteninizi e-ticaretini yaptığınız ürün veya hizmetle ilgili sosyal medya, forum ve blog mecralarında otorite sayılabilecek kişilere gönderin ve onlardan destek için yardım isteyin.
Unutmayın, yazının başında da değindiğimiz gibi çok düşük bütçelerle hazırlanmış ve planlanmış bir online basın bülteni ile başka hiçbir tanıtım ve pazarlama mecrasında erişemeyeceğiniz bir başarıyı yakalayabilirsiniz.

Kaynak: Eticaretmag

Yorumlar